Despre calculele lui Oprescu, amicul lui Crin


alina roman

Un presedinte pentru Albaneagra

de Cristian Tudor POPESCU | 28 IULIE 2009 (ziarul Gandul)

Dacă aveţi un fiu în ultimul an de liceu, aţi plătit doi ani meditaţii ca să intre la arhitectură şi cu trei luni înainte de examen el vă spune că se gândeşte să dea la teatru, ce faceţi? Urlaţi, încercaţi să-i daţi două palme, cădeţi într-o depresie adâncă? Nimic din toate acestea nu vor face românii, în primul rând bucureştenii, la auzul candidaturii prezidenţiale „luată în calcul“ ieri de primarul Capitalei, dl. Sorin Oprescu. Asta după ce, cu mai puţin de o lună în urmă, d-sa declara ferm şi patetic, a n-a oară, „Nu-i părăsesc pe bucureşteni“. Verbul folosit de câţiva ani încoace în jargonul politico-mediatic pentru astfel de salturi înapoi cu şurub este „a se răzgândi“. Răzgândeanu, Răzgândescu. Nimic mai greşit. Răzgândirea, după cum îi zice şi numele, este o operaţiune a gândirii. Iei o hotărâre într-o anume situaţie, raţionând pe baza unui set de date. Dacă, după un timp, datele se schimbă dramatic, a nu regândi decizia iniţială e o dovadă de tembelism, nu de consecvenţă. Dl. Oprescu nu a răzgândit nimic pentru că nu avea ce. În ultima lună, ce vrăbii au zburat din Cişmigiu în dealul Cotrocenilor, ce s-a schimbat în Bucureşti, în România, în viaţa primarului general, ca să justifice renunţarea de către dl. Oprescu la funcţia în care a fost ales? Cum au crescut, pe canicula asta, capacităţile d-sale în materie de politică externă şi doctrină de apărare a ţării, necesare unui preşedinte? Dl. Oprescu nu oferă nici o explicaţie, în schimb îi repetă vag enervat reporterei insistente: „Nu înţelegeţi că poziţia mea nu s-a schimbat? Am spus doar că iau în calcul.“ Adică, acum câteva zile poziţia era „nu iau în calcul o candidatură la preşedinţie“, acum este „iau în calcul“ şi asta înseamnă, dacă sunteţi prea reduşi mintal ca să înţelegeţi, că omul nu şi-a schimbat poziţia. Logica d-lui doctor se bazează pe date ştiinţifice: România este ţara terţiului inclus, Albaneagra, meleagul unde alternativa exclusivă „ori e albă, ori e neagră“ admite o nişă încăpătoare gri-şobolan. Politicianul român este capabil de extraordinara performanţă de a aduna capital electoral nu numai dintr-o declaraţie, dar şi din contrara ei, cu condiţia să fie făcute ambele ferm, patetic şi, dacă nu în acelaşi timp, măcar destul de rapid una după cealaltă.

De fapt, performanţa este, în primul rând, a electoratului. A scăzut în sondaje dl. Victor Ciorbea când s-a cărat de la Primăria Capitalei la Palatul Victoria în 1996, după câteva luni de mandat? Dimpotrivă, a crescut. Dar dl. Băsescu în 2004, când a cotit-o spre Cotroceni cu lacrimi în ochi? A fost purtat pe braţe de bucureşteni. Aşa şi dl. Oprescu, care îşi face socoteala că distribuţia inteligenţei în Capitală se reproduce identic la nivel de ţară. Ce nu spune doctorul naţiei nu e greu de ghicit: PSD şi PNL văd limpede că alde Geoană şi Antonescu nu sunt în stare să-l bată pe Băsescu. Şi atunci, în faţa unui Băsescu agăţat de scandalurile de partid şi de stat Ridzi, EBA, Udrea, Hrebenciuc şi Olteanu îl scot pe „independentul“ Oprescu, în plus, un „jmecher“ cel puţin la fel de mârlan ca şeful statului în încăierarea verbală.

Astfel, clasa politică în alianţă cu electoratul, cât o mai fi rămas, încearcă să rezolve încă o dată problema Capitalei pe baza principiului bunului inginer: dacă nu eşti în stare să remediezi o defecţiune, încearcă să provoci una mai mare. Ciorbea îşi atinsese nivelul maxim de incompetenţă la Primăria Capitalei – a fost făcut prim-ministru. Băsescu aşijderea – a plecat preşedinte. E timpul lui Oprescu să treacă de la videocimitire şi fântâni cântătoare, de la cel mai mare cârnat şi cea mai mare ciorbă din lume, la autostrada suspendată Bucureşti – Londra – Washington.

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s


%d blogeri au apreciat asta: